2024. május 5. vasárnap - Györgyi napja
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Belépés
Emlékezz rám

Götzné German Mónika kitüntetése  
2023. május 16, kedd

Pest Vármegye Német Önkormányzata német nemzetiségi pedagógus kitüntetéssel díjazta korábbi intézményvezetőnket, Götzné German Mónikát, aki Katharina Kreisz Preis díjat vehetett át.

A díjat az alábbi, a tevékenységét méltató összefoglaló alapján ítélték meg számára:

Götzné   German   Mónika 1983-ban a Bajai Tanítóképzőn szerzett német nemzetiségi tanítói diplomát.  Főiskolai éveinek utolsó időszakában szülőfaluja, Berkenye iskolájában kezdte pályáját.

1990-tól dolgozott a Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Csendes, nyugodt személyiségével, önzetlen gyermekszeretetével, kollégáival szembeni őszinte és nyílt véleménynyilvánításával  könnyen elnyerte a gyermekek, szülők és munkatársak bizalmát.

Több évtizedes munkájára minden esetben a lelkesedés, a tudatosság, a következetesség és a minőségre való törekvés volt a jellemző. Minden tevékenységében megjelent a német nemzetiség iránti elkötelezettsége és annak fontossága, hogy tanítványai megismerjék, magukénak vallják és továbbadják a német nemzetiség örökségeit.

Folyamatosan képezte magát. 1995-ben megszerezte az ELTE-n a német nyelvtanári diplomát, majd Műszaki Egyetemen közoktatásvezetői képzésén vett részt. Követendő mintát mutatott kollegáinak szakmai felkészültségével, nem csak diákjaival szembeni, hanem önmagával szembeni igényességével is. Osztályfőnökként közösségépítő, nyelvi munkaközösség vezetőként a pedagógusok közösségét összetartó tevékenysége példamutató volt és megalapozta azt a várakozást, amit munkatársai részéről az iskola igazgatójává választásakor érezhetett.

2009-től 2022-ig vezette a Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskolát. Az intézmény fejlesztése, a gyermekek oktatási környezetének javítása, a sokszínű nemzetiségi programok megteremtése folyamatos és koncentrált munkát igényelt részéről,   eközben a  gyerekek, a szülők és pedagógustársai iránti szeretete és nyitottsága töretlen maradt.

Számtalan pályázatot írt és iskolai projektet valósított meg, nemzetiségi, segítő és önkéntes programba kapcsolta be az iskolát. Mindvégig támogatta a kollegák szakmai törekvéseit, kiemelt figyelmet fordított nemzetiségi tanítójelöltek intézményi fogadására és mentorálására, nyitott volt az új eszközök és módszerek kipróbálására, a modern oktatásirányítás szervezésére.

Mind szakmailag, mind emberileg mindig készen állt az elég gyakran változó körülményekhez, a szülői, a gyermeki, oktatásirányítási elvárásokhoz való megfelelésre, nem feladva a nemzetiségi tanári és vezetői pályája során általa képviselt határozott értékrendet. Diákjai és kollégái biztonságban érezhették  magukat,  mert látták és megtapasztalhatták, hogy jó tanárként és vezetőként az állandóság és változás egységét nyitottan, mindenben a jót keresve képviseli.

Nemzetiségi iskola tanáraként majd vezetőjeként, a Szendehelyi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjeként pótolhatatlan munkát végzett a német nemzetiségi örökségmegőrzésben és átadásban. Nemzedékek nőttek fel keze alatt megerősödve nemzetiségi identitástudatukban.  40 éven keresztül tevékenyen részt vett a település nemzetiségi rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában, ezzel hiteles értékmintát adva nem csak diákjainak, hanem a település lakóinak is.

Ez úton is gratulálunk igazgató asszonynak!

Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskola
2640 Szendehely, Szabadság u. 2-4.
Email: iskola@sende.edu.hu Telefon: 376-166 Fax: