2024. április 26. péntek - Ervin napja
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Belépés
Emlékezz rám

Középfokú felvételi eljárás  
Középfokú felvételi eljárás
2023. október 17, kedd

Az általános iskola 8. évfolyamára járó tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/tajekoztato_alt_isk_8_evf

Amennyiben a tanuló jelenleg egy magyarországi általános iskola 8. évfolyamára jár, a felvételi lapok kitöltését és a felvételi eljárással kapcsolatos adminisztrációt a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 37. § (1) bekezdése értelmében a tanuló általános iskolája intézi. Az általános iskolának a „KIFIR rendszerben” – a tanulóktól és szüleiktől begyűjtött adatok alapján – kell elvégeznie a tanulói jelentkezések rögzítését, valamint az így előállított felvételi lapok továbbítását.

1. Tájékozódás a felvételi jelentkezések előtt

A különleges bánásmódot igénylő (sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) tanulók szüleinek már a jelentkezéseket megelőzően meg kell kezdeniük a tájékozódást a tanulók központi írásbeli vizsgán, illetve a felvételi eljárásban való részvételének speciális feltételeiről. Ehhez részletes segítséget találnak

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/sni_tanulok_reszvetele

 

A középfokú iskoláknak 2023. október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk felvételi tájékoztatójukat és meghatározniuk tanulmányi területeiket, amelyekre a felvételi eljárás során jelentkezőket fogadnak. A tanulmányi területekről szóló információk:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/kozlemeny_kozepfoku_beiskolazas_tanulmanyi_teruletek

2. Jelentkezés a központi írásbeli vizsgákra

Amennyiben a kiszemelt tanulmányi terület esetén a középiskola a felvétel feltételeként előírta a központi írásbeli vizsgát, úgy a tanulót 2023. november 30-ig egyénileg kell jelentkeztetni a vizsgára közvetlenül az általa választott vizsgaszervező intézményben, azaz az írásbeli vizsga jelentkeztetést nem az átalános iskola intézi. A vizsgát a tanuló bármely vizsgaszervező intézményben megírhatja, függetlenül attól, hogy a későbbiekben tervezi-e benyújtani a felvételi kérelmét az adott intézménybe vagy sem. A központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékét a Hivatal 2023. november 15-ig teszi közzé a honlapján.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a középfokú felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem azonos a középfokú iskolákba való jelentkezéssel.

A középfokú iskolákba való jelentkezésre szolgáló felvételi lapok benyújtásának határideje: 2024. február 21.

A tanulót a központi írásbeli vizsgára az erre szolgáló űrlap – „JELENTKEZÉSI LAP KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGÁRA” – kitöltésével, és a kiválasztott vizsgaszervező intézménybe történő továbbításával kell jelentkeztetni. Intézményünk szervezi a jelentkeztetéseket.

A központi írásbeli vizsgákra 2024. január 20-án kerül sor. A központi írásbeli vizsgákra vonatkozó részletes információk a Tájékoztató a központi írásbeli vizsgákról linken találhatók.

3. Az adatbegyűjtés folyamata és a felvételi lapok előállítása

Jelentkezési lap: a jelentkezők ezen a lapon jelzik a középfokú iskolának a jelentkezési szándékukat. A jelentkezési lapon a tanuló személyes adatain kívül szerepelnek az általános iskolai tanulmányi eredmények, továbbá a tanuló itt tud egyéb információkat (pl. kollégiumi igény, az eddig tanult idegen nyelv) a középfokú iskolával közölni. Minden középfokú iskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani. A felvételi eljárás során tetszőleges számú iskola és tanulmányi terület jelölhető meg.

Tanulói adatlap: a jelentkezők ezen a lapon hozzák a Hivatal tudomására, hogy mely intézmények mely tanulmányi területeire nyújtottak be jelentkezést. A tanuló személyes adatain kívül szerepel rajta az összes megjelölt tanulmányi terület, a tanuló által meghatározott sorrendben. Azt a tanulmányi területet kell előbbre sorolni, ahol szívesebben folytatná tanulmányait a jelentkező. A megjelölt iskolák a tanulói adatlapon feltüntetett sorrendet nem ismerhetik meg.

A felvételi lapok (a tanulói adatlap és jelentkezési lap) előállításához szükséges továbbtanulási szándékot – vagyis a kiválasztott intézmények/tanulmányi területek sorrendjét – tartalmazó ún. adatbegyűjtő lapot az iskola (szülők) a Hivatal honlapján elérhető adatbegyűjtő alkalmazás használatával állíthatják elő.

Az alkalmazás a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékének 2023. novemberi nyilvánosságra hozatalát követően válik elérhetővé.

Az adatbegyűjtő lap kizárólag a szülők és az általános iskola közötti kommunikációra szolgál, az felhasználás után az általános iskolánál marad. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az adatbegyűjtő lap nem helyettesíti az általános iskola által előállítandó és megfelelő módon továbbítandó felvételi lapokat.

Az iskola 2024. január elején összegyűjti a nyolcadikosok továbbtanulási szándékait, majd ezek alapján, legkésőbb 2024. február 21-ig a KIFIR rendszerben előállítja a felvételi lapokat. A kinyomtatott és aláírt jelentkezési lapokat a középfokú intézmény postázási címére eljuttatja. A jelentkezési lapok továbbítását az általános iskola végzi, a postára adás határideje: 2024. február 21. A tanulói adatlapot az általános iskola a KIFIR rendszerben 2024. február 21-ig továbbítja a Hivatalnak és az adatlap egy példányát (a megfelelő hitelesítésekkel ellátva, aláírva, lepecsételve) borítékba zárva a tanév végéig megőrzi oly módon, hogy ahhoz – a rendeletben meghatározott módosítási lehetőségen kívül − ne lehessen hozzáférni. A felvételi lapok aláírásáról részletes tájékoztató olvasható a Hivatal honlapján a Tájékoztató a felvételi lapok aláírásáról linken. A tanuló felvételi lapjai a szülő/gyám aláírása nélkül a középfokú felvételi eljárás során nem fogadhatók el a tanuló jelentkezési szándékát képviselő dokumentumként. Amennyiben a különélő szülők a gyermek iskolájának, életpályájának megválasztása tekintetében nem tudnak megegyezni, úgy a köztük lévő vita eldöntése a gyámhatóság hatáskörébe tartozik, a Hivatal ezekben az ügyekben nem hozhat döntést. Amennyiben a gyámhatósági döntés a mindenkori tanév rendjében foglalt, az ideiglenes felvételi rangsor elkészítésére nyitva álló határidőig nem születik meg, a Hivatal a jelentkező egyetlen tanulói adatlapját sem dolgozhatja fel, vagyis a jelentkező esetében – annak ellenére, hogy az egyes intézmények felvételi eljárásában részt vett – a felvételi végeredmény megállapítására nem kerül sor.

4. Szóbeli vizsgák, pályaalkalmassági és képességfelmérési vizsgálatok időszaka

Amennyiben a választott tanulmányi területen a középiskola a felvétel feltételeként előírta a szóbeli vizsgát, arra a 2024. március 4. és március 20. közötti időszakban kerülhet sor. Ugyanebben az időszakban kell megszervezni a felvétel feltételeként előírt pályaalkalmassági és képességfelmérési vizsgálatokat is. A szóbeli vizsgák és egyéb vizsgálatok helyét és időpontját az érintett középiskola határozza meg, megszervezésükre minden középfokú iskola legalább három napot köteles kijelölni a fentiekben meghatározott időszakon belül.

Információt a kiválasztott intézmények honlapján találnak a jelentkezés benyújtását követően is.

5. A jelentkezők felvételi jegyzéke

A középfokú iskolák 2024. március 22-ig − a honlapjukon tanulmányi területenként nyilvánosságra  hozzák a jelentkezők felvételi jegyzékét, amelynek az intézmény egy-egy tanulmányi területére jelentkezést benyújtó valamennyi tanulót tartalmaznia kell. Ez a jegyzék azonban még nem a végleges felvételi eredményt tükrözi.

6. Módosító időszak

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján 2024. április 8 és 10. közötti időszakban a tanulóknak lehetőségük van a tanulói adatlapon szereplő sorrend megváltoztatására, illetve új tanulmányi terület felvételére is, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon már szerepelt. Az új tanulmányi terület felvételéhez az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés is szükséges.

A változtatáshoz módosító tanulói adatlapot kell előállítani a KIFIR rendszerből, amelyet 2024. április 10-ig meg kell küldeni a Hivatalba. A módosító tanulói adatlap előállítását és a Hivatalhoz történő továbbítását szintén a tanuló általános iskolája végzi.

A tanulói és módosító tanulói adatlapok feldolgozása után a Hivatal a 2024. április 12-ig iskolánként, azon belül tanulmányi területenként elküldi a jelentkezők listáját a középfokú iskoláknak. A középfokú iskola igazgatója rangsorolja a listán szereplő jelentkezőket, megadja az adott tanulmányi területre felvehető tanulók számát, és az így előálló rangsort 2024. április 22-ig megküldi a Hivatalnak.

7. Hivatalos végeredmény (az egyeztetett felvételi jegyzék)

A Hivatal ezt követően 2024. április 26-ig elkészíti, és a középfokú iskoláknak megküldi a hivatalos végeredményt (az egyeztetett felvételi jegyzéket). A jegyzék elkészítése során a Hivatal a tanulói adatlapon a jelentkező által meghatározott sorrend, a középfokú iskola által meghatározott felvételi rangsor, valamint az adott tanulmányi területre felvehető létszám együttes mérlegelése alapján az adott jelentkezőnek egyetlen felvételi kérelmét nyilvánítja elfogadottnak, a többit elutasítja. A Hivatal a jelentkezőnek azt az adatlapon szereplő legalacsonyabb sorszámú felvételi kérelmét nyilvánítja elfogadottnak, amelyet az adott tanulmányi területet meghirdető iskola elfogadott, és a jelentkező a középfokú iskola által közölt felvehető tanulói létszámon belül van.

A felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján 2024. május 2-ig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek (szülőnek), továbbá az általános iskolának.

Az iskola által meghozott döntés ellen jogorvoslattal lehet élni jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozással, amelyet az érintett középfokú iskola fenntartójához kell benyújtani.

8. Rendkívüli felvételi eljárás

Amennyiben a tanuló nem nyer felvételt, vagy felvételt nyer, de nem kíván beiratkozni a számára felvételt biztosító iskolába, úgy a rendkívüli felvételi eljárás során (2024. május 6-tól – augusztus 31-ig) egyénileg, közvetlenül az általa választott középfokú iskolában való jelentkezéssel, egyeztetéssel kérheti felvételét bármely olyan középfokú iskolába, amelynek az általános felvételi eljárás lezárulása után maradtak üres férőhelyei.

 

A középfokú felvételi eljárással kapcsolatban további részletes tájékoztatást olvashatnak az alábbi oldalakon:

  • · Tájékoztató a központi írásbeli vizsgákról
  • · Különleges bánásmódot igénylő (sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) tanulók részvétele a       középfokú felvételi eljárásban
  • · Tájékoztató a felvételi lapok aláírásáról
  • · Adatvédelmi tájékoztató a középfokú felvételi eljárás során kezelt személyes adatokról
  • · Felvételi a középfokú iskolákban a 2023/2024. tanévben

 

Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskola
2640 Szendehely, Szabadság u. 2-4.
Email: iskola@sende.edu.hu Telefon: 376-166 Fax: