2024. március 29. péntek - Auguszta napja
A felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató  
A felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató
2022. október 30, vasárnap

A felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató

Iskolánk a kötelező beiskolázási körzetéből – melyet a kormányhivatal határoz meg – minden jelentkező tanköteles korú tanulót felvesz.

Az első osztályba történő beiratkozás feltétele, hogy a gyermek az adott naptári évben a hatodik életévét augusztus 31. napjáig betöltse.

Az első évfolyamba történő beiratkozáskor be kell mutatni:

-          a szülő személyi igazolványát;

-          a gyermek lakcímkártyáját;

-          az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító óvodai igazolást;

-          szükség esetén a szakértői bizottság véleményét.

 

-   Nyilatkozattétel a törvényes képviselő vagy gyám esetén:

-   törvényes képviselet

-   életvitelszerű ottlakás

-   Etika/Hittan tantárgyra vonatkozó kérelem

A második-nyolcadik évfolyamba történő felvételnél be kell mutatni:

-          a tanuló anyakönyvi kivonatát;

-          a szülő személyi igazolványát;

-          az elvégzett évfolyamokat tanúsító bizonyítványt;

-          az előző iskola által kiadott átjelentkezési lapot.

Az iskola beiratkozási körzetén kívül lakó tanulók átvételéről a szülő kérésére, a tanuló előző tanulmányi  eredményének,  illetve  magatartás  és  szorgalom érdemjegyeinek,  valamint  az  adott  évfolyamra  járó  tanulók  létszámának figyelembe vételével az iskola igazgatója dönt.

Ha  az átvételt kérő körzeten kívüli tanuló előző tanév végi osztályzatának átlaga 3,5  alatt  van,  illetve  magatartása  vagy  szorgalma  rossz,  hanyag  vagy  változó minősítésű,  az  igazgató  a  tanuló  felvételéről  szóló  döntése  előtt  kikéri  a munkaközösség-vezetők és az érintett évfolyam osztályfőnökének véleményét.

Az iskolába beadott felvételi kérelmeket a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendeletben meghatározott sorrendben kell teljesíteni.

Amennyiben iskolánk – a rendeletben megadott sorrend szerint – az összes felvételi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, akkor az érintett csoportba tartozók között sorsolás útján kell dönteni. A sorsolás lebonyolításának részletes szabályait a házirend tartalmazza.

A második - nyolcadik évfolyamba jelentkező tanulónak – az iskola helyi tantervében meghatározott követelmények alapján összeállított – szintfelmérő vizsgát kell tennie azokból a tantárgyakból, amelyeket előző iskolájában – a bizonyítvány bejegyzése alapján  – nem tanult.

Amennyiben a tanuló bármely tantárgyból a szintfelmérő vizsgán az előírt követelményeknek nem felel meg, a vizsgát az adott tantárgyból két hónapon belül megismételheti. Ha az ismételt vizsgán teljesítménye újból nem megfelelő, az évfolyamot köteles megismételni, illetve tanév közben az előző évfolyamra beiratkozni.

Német nyelvből a vizsga letételéhez szükség esetén fél év felkészülési időt engedélyezünk.

 

Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskola
2640 Szendehely, Szabadság u. 2-4.
Email: iskola@sende.edu.hu Telefon: 376-166 Fax: