2024. március 28. csütörtök - Gedeon, Johanna napja
Határtalanul Erdély   
2022. június 30, csütörtök

Határtalanul  HAT-20-01-1363

Szászföld a magyar történelem tükrében


2021. szept. 6- 10. között nyílt lehetőségünk Erdélybe látogatni 5 napra a 8. osztályosokkal a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával a Határtalanul pályázat keretében.

2019-ben adtuk be pályázatunkat a székesfehérvári Csillagösvény Utazási Iroda segítségével, a tanulók ekkor 6. osztályosok voltak. A nyertes pályázat megvalósítására a pandémia miatt 2021 szeptemberében kerülhetett sor, mire a diákok 8. osztályba léptek.

Intézményünk német nemzetiségi általános iskola, ezért olyan programot választottunk, melyben a magyar és német történelmi emlékhelyek meglátogatására is lehetőségünk nyílt.

Az utazás lebonyolításában is a Csillagösvény Utazási Iroda állt rendelkezésünkre, így zökkenőmentesen látogathattuk sorra a látnivalókat. Egy helyi történelem-földrajz szakos tanár, Csorba Árpád István idegenvezetésével járhattuk sorra az emlékhelyeket, akitől rengeteg érdekességet hallottunk az utazás során. Kényelmes és biztonságos utazásunkról ugyancsak egy erdélyi cég, a korondi Csavargó Trans gondoskodott.

Az előkészítő órák egy részére az előző tanév végén került sor. 6 órában készültünk fel, a programhoz kapcsolódó történelmi, földrajzi, kulturális tudnivalókat beszéltük meg a tanulókkal. Az utazást közvetlenül megelőző szülői értekezletet a vakáció idején, augusztusban tartottuk a tanév eleji indulási időpont miatt. A szülők nagyon kedvezően fogadták az utazás lehetőségét, messzemenően támogatták gyermekük részvételét.

Első napunkon kora reggel indultunk, majd az országhatáron átkelve Marosillyén volt az első megállónk, ahol Bethlen Gábor szülőházát néztük meg. Innét magos Déva várába indultunk. A csapat bátrabbik része gyalogszerrel ért fel a várba, a másik része a nemrégiben épített fogaskerekű segítségével jutott fel. Déván volt szerencsénk találkozni a Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjével és neveltjével, így betekintést kaphattunk az ott élő fiatalok életéről is. Estére érkeztünk meg Nagyszebenbe, Dracula Panzióba, ahol az első két éjszakánkat töltöttük.

A második nap reggelén Erdély szász fővárosába, Nagyszebenbe látogattunk el. Városnézés közben  a Kárpátokra rátelepedő köd is felszállt, így mire a Transzfogarashoz értünk, gyönyörű, tiszta időben élvezhettük a páratlan látnivalókat. A legmagasabb ponton megállva tettünk egy sétát a Bilea-tónál. Az Erdélyt Havasalfölddel összekötő magashegyi utat sokan Európa legszebb útjának tartják – a program végére mi is csatlakoztunk ehhez a csoporthoz. A lélegzetelállító természeti csodákat hátrahagyva a szászok legrégebbi erdélyi épített örökségét, a kisdisznódi erődtemplomot tekintettük meg. A következő két éjszakán Csernátonban, a Kovács Panzióban töltöttükaludtunk.

A harmadik napon Medgyesre látogattunk el elsőként, ahol a város főterét néztük meg. Ezt követően egy újabb erődtemplomot láthattunk Muzsnán, ami a világörökség része. Innét Keresdre utaztunk tovább, ahol a Bethlenek ősi várkastélya áll. Az épület jó része felújítás alatt van, ennek ellenére nagyon impozáns képet mutatott a régi fejedelmi család egykori életéről. Keresdről Segesvárra vettük az irányt, ahol a világörökség által védett, sok harcot megélt, mégis majdnem teljes egészében épségben maradt középkori városrészt tekintettük meg.  A nap utolsó programjaként Berethalomba buszoztunk, ahol egy újabb, Erdély épített történetére oly jellemző épületet, egy különleges módon megépített és használt erődtemplomot néztünk meg.

A negyedik napon érkezett el a gyerekek által talán legjobban várt program: Törcsvárra, a „Drakula-kastéyba” látogattunk el.  Sok borzongást nem éltünk át a kastélyban, annál több gyönyörűséggel találkozhattunk a korabeli bútorokkal berendezett csodálatos épületben. Egészen különleges élményt nyújtott a várból látni a történelmi Magyarország egyik legdélibb határállomását. Délután Brassóba indultunk tovább, ahol a magyarok mellett igen jelentős számú szász népesség élt. A város központi terét és a leghíresebb látnivalót, a Fekete templomot néztük meg. Akinek volt még kitartása, egy magyar templomot is meglátogatott. Átéreztük, akik ott voltunk: mennyire másképp hangzanak ott a Himnusz szavai!

Utolsó erdélyi napunkon Fogaras várát néztük meg - igaz, csak kívülről, mert ott is felújítási munkák zajlottak, ezért nem mehettünk be a várba. Jó darabig a Déli-Kárpátok vonulatait követve, este értünk haza Szendehelyre.

Az 5 napos út során az ellátás végig megoldott volt. Reggelenként a szálláshelyen bőséges, változatos reggelit kaptunk. Nap közben hideg úticsomagból éltünk, este meleg kétfogásos vacsorával lakhattunk jól. Az erdélyi ízeket is megkóstolhatták a gyerekek, pl. csorba levest és padlizsán krémet is kaptunk a szálláshelyen.A nagyszebeni szálláshelyen néhány gyereket franciaágyas szobában tudtunk csak elhelyezni, amit furcsállva fogadtak, a második szálláson mindenkinek tökéletes hely jutott. A panzió gyönyörűen parkosított kertjét is jól tudták használni kikapcsolódásra a gyerekek.

Hazatérés után osztályfőnöki órákon megbeszéltük az Erdélyben szerzett tapasztalatokat. Természetesen tantárgyi órákon is sokszor visszautaltunk az ott látott és megélt élményekre.

Indulás előtt az utazási irodától kaptam készpénzt az Erdélyben felmerülő költségekre, belépőkre. Előzetes megállapodásunknak megfelelően az ott vásárolt jegyeket, számlákat postai úton elküldtem Székesfehérvárra, a maradék pénzt visszautaltam az utazási iroda számlájára.

Az utazás során a rengeteg látnivalót talán nem is tudtuk mind egyszerre magunkba fogadni. Az azóta eltelt időben vissza-visszatérnek az ott szerzett élmények – remélem, egész életre szóló emlékekkel gazdagodott mindenki, aki részese lehetett ennek a különleges kalandnak!

Szendehely, 2022. június 20.                                                                                                                             

Pátyodi Csilla


Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskola
2640 Szendehely, Szabadság u. 2-4.
Email: iskola@sende.edu.hu Telefon: 376-166 Fax: