2020. június 4. csütörtök - Bulcsú napja
A mi iskolánk  

Intézményünk Szendehelyen, Váctól és a Dunakanyartól 10 km-re gyönyörű természeti környezetben található. Az épület emeleti ablakaiból csodálatos panoráma tárul elénk a Naszály erdőkkel borított vonulatára valamint a Cserhát lankáin elterülő szőlőültetvényekre.

 • Szendehely 1500 lakosú Nógrád megyei település. A falu központjában, a 2-es főút mellett található az Általános Iskola épülete.
 • Tanulói létszámunk 150 fő, ebből 23 tanuló a környékbeli falvakból bejáró. Iskolánk tantestülete 14 fős, a teljes szakos ellátottságot óraadó tanárok alkalmazásával biztosítjuk.

 • A 20 fő körüli osztálylétszámok lehetővé teszik a gyermekekkel való személyes törődést. Nyugodt, harmonikus légkörben igyekszünk tanulóink nevelését biztosítani. Oktató munkánk során minden osztályban kiemelt figyelmet fordítunk az alapkészségek fejlesztésére.

 • Első osztálytól kezdve német nemzetiségi nyelvet oktatunk, a népismereti órákon a helyi hagyományokat ápoljuk. Tanórán kívüli foglalkozások keretében lehetőség van a játékok és dalok megismerése mellett a „sváb” néptáncot is megtanulni. Táncosaink rendszeresen fellépnek a különböző helyi rendezvényeken.

 • A nemzetiségi hagyomány és kultúra ápolásán túl a heti 5 német órán a nyelv biztos tudására, eszköz jellegű használatára törekszünk. Külföldi kapcsolataink révén lehetőséget teremtünk az élő idegen nyelvi kommunikációra. Német nyelven tartjuk a kapcsolatot lengyelországi testvériskolánk, Renska Wies tanulóival is.

 • Informatika termünk és oktatásunk segít lépést tartani a modern idők követelményeivel. Modern számítógépeink, széles sávú internet-hozzáférésünk van. Több interaktív táblával felszerelt tanteremmel is rendelkezünk.

 • Az iskolában nemcsak hagyományos tanórák vannak, hanem különböző témákat a projekt módszerét alkalmazva, új tanulási-tanítási helyzetben dolgozunk fel /Szüret, Sportnap, Tudatos vásárlók napja, honismereti-nemzetiségi hét/.

 • A tanulási nehézségekkel küzdők felzárkóztatása és fejlesztése biztosított a fejlesztő foglalkozásokon. A Balassagyarmati Pedagógiai Szakszolgálat szakembere foglalkozik a gyógytestnevelésre javasolt tanulóinkkal. Munkánkat heti egy alkalommal pszichológus is segíti.

 • 3 napközis csoportot indítottunk,tanulóink angol, informatika, furulya szakkörön vehetnek részt. Versenyekre, vetélkedőkre, valamint a középiskolai felvételikre készítjük fel őket.

 • Tágas, modern tornacsarnokunk sokféle lehetőséget kínál a mindennapos testnevelésre és a szabadidős sportokra.Tollaslabda, röplabda, foci biztosítja a mindennapi testedzést. A csarnok helyszínt biztosít a falu lakóinak és a környéken élőknek is sport- és szabadidős tevékenységek, valamint egyéb rendezvények szervezéséhez és lebonyolításához.

 • Könyvtárunk, ami az ország talán legszebb panorámájával rendelkezik, több száz kötettel várja az iskolai és falubeli olvasni vágyókat.

 

Szendehelyi Német Nemzetiségi Általános Iskola
2640 Szendehely, Szabadság u. 2-4.
Telefon: 376-166 Fax: 376-003